ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Νικολάου

ΒαθμόςΑντισμήναρχος Υπηρεσία / Μοίρα354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών ΑεροσκάφοςNord N.2501D/N.2501 Noratlas

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.

Τον Απρίλιο του 1956 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών). Το Δεκέμβριο του 1957 ονομάστηκε έφεδρος ανθυποσμηναγός. Μονιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1961 με τον ίδιο βαθμό.

Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το αεροσκάφος Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών με SN 52-133, στο οποίο επέβαινε ως κυβερνήτης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, (ΝΙΚΗ-4) καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

 


 

Συμπληρωματικά Στοιχεία

Τα οστά του πεσόντα παραδόθηκαν τον Μαϊο του 2017 από την Κυπριακή Δημοκρατία στους συγγενείς του, παρουσία του Κύπριου Προέδρου και του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στο Νεκροταφείο Αγρινίου στις 27 Μαΐου 2017 ετάφησαν τα λείψανα του Επισμηναγού (Ι) Βασίλειου Παναγόπουλου. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια, συνοδεία αγήματος και μπάντας της Αεροπορίας, ακολούθησε πομπή με τα λείψανα του Επισμηναγού (Ι) Βασιλείου Παναγόπουλου να θάβονται στην τελευταία του κατοικία. Λείψανα του Βασίλη Παναγόπουλου είχαν ταφεί στο Αγρίνιο και το 2009, ενώ τώρα ταυτοποιήθηκε και το υπόλοιπο τμήμα τους.