ΠΑ. Σ. ΟΙ. Π. Α.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Panhellenic Association of Families Lost in Action Aviators

Λεύκωμα

ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Φραγκίσκου

ΒαθμόςΤαξίαρχος Υπηρεσία / Μοίρα Αεροσκάφος

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Κέα το 1952.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1970 (46η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.


Εκπαιδεύτηκε στην 114 Πτέρυγα Μάχης (Τανάγρα) και στο εξωτερικό (Γαλλία) στο αεροσκάφος F1 - C και τοποθετήθηκε στην 342 Μοίρα της 114 ΠΜ ως ιπτάμενος αεροσκαφών F1 - C.

Διετέλεσε Διοικητής 126 Σμηναρχίας Μάχης (Ηράκλειο Κρήτης) και Διοίκησης Αεροπορίας/Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Κύπρος) καθώς επίσης και Διευθυντής ΓΕΑ/Δ1 (Οργάνωση) και ΓΕΑ/ΔΕΠΙΘ (Επιθεώρηση).

Κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως κατέπεσε με ελικόπτερο του ΓΕΕΦ/Κύπρου, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ για προγραμματισμένη επιθεώρηση, κοντά στην Πάφο, στις 10 Ιουλίου 2002.

 


 

 

Συμπληρωματικά Στοιχεία:

Γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες.

Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (46η Σειρά Ιπταμένων).

Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε σαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αεροσκαφών για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη.

Υπηρέτησε για περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως Αξιωματικός Επιχειρήσεων Πολεμικής Μοίρας (Υποδιοικητής), Διοικητής Πολεμικής Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής Σμηναρχίας Μάχης. Επιπλέον, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Όπλων και Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Σχολείο Ασφαλείας Πτήσεων, το Σχολείο Τρωτότητας Στόχων, το Σχολείο Επιτελών και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ταξίαρχος Δεμέναγας τιμήθηκε επανειλημμένα από αθλητικά σωματεία (όπως τον ΟΦΗ) για τις διευκολύνσεις που τους παρείχε, ενώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις Αερολέσχες Ηρακλείου και Κρητικής.

Στις 12 Σεπ 1999, ο Σμήναρχος (Ι) Δεμέναγας παρέδωσε την 126 Σμηναρχία Μάχης Ηράκλειου στο Σμήναρχο (Ι) Γιάννη Ιωάννου. Διατέλεσε τρία χρόνια Υποδιοικητής και τρία χρόνια Διοικητής, αποτελώντας το μακροβιότερο από τους διοικητές της Σμηναρχίας.

Το Μάιο του 2000 προάχθηκε σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου 2002 κοντά στο Αεροδρόμιο Πάφου συνέπεια πτώσης του ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.